Orthofilocalia.gif (15249 bytes)Logia

Baza credintei noastre

Bernie Robichau este un prieten al meu pe care l-am întâlnit în biserica ortodoxa de care apartin. El studia într-un institut biblic baptist si se pregatea pentru lucrarea misionara atunci când a ajuns în contact cu Ortodoxia. In anul 1995 a fost primit în Biserica Ortodoxa. In prezent lucreaza ca administrator al retelei de computere de la compania Newton Instrument Company din Durham, Carolina de Nord. El spera ca în câtiva ani sa-si poata relua activitatea misionara - de data aceasta ca ortodox.

Aceasta pagina contine fragmente din corespondenta dintre Bernie si profesorul lui de la un institut bibilic baptist, Cliff Bedell. Subiectul corespondentei a fost trecerea lui Bernie de la biserica baptista la cea ortodoxa. Bernie a acceptat traducerea si publicarea acestor fragmente.

Draga Bernie,

Am aflat de la cumnatul tau ca esti pe cale de a trece la Biserica Ortodoxa, de aceea asi dori sa profit de  ocazie si sa discut cu tine acest subiect. Nu ma consider dusman al Bisericii Ortodoxe. Ma impresioneza spiritul ei de reverenta, maretia liturgiei lui Ioan Gura de Aur, credinciosia ei fata de o Hristologie la nivelul cel mai înalt, claritatea doctrinei ei Trinitare, accentul pe învataturile Parintilor si pe continuitatea succesiunii episcopilor din cele mai vechi timpuri, respectul ei pentru Sfintele Scripturi,  curajul ei de a înfrunta pretentiile Bisericii Catolice cu privire la autoritatea episcopului ei suprem de a fi infailibil si maretul ei efort misionar din secolul al 19-lea, care a influentat nu numai Siberia ci si Alaska.   (Unul dintre prietenii mei  misionari mi-a scris recent din Sitka, o localitate din Alaska. El îmi scrie ca cea mai importanta influenta si orientare culturala contemporana acolo este cea a Ortodoxiei Ruse!)

Dar am probleme de o natura radicala cu epistemologia Bisericii Ortodoxe. Parerea mea este ca ea nu a avut curajul sa se auto-examineze in lumina Scripturii cu aceasi onestitate radicala pe care o întâlnim la Reformatori. Este adevarat ca întrebarea daca o biserica a alunecat la un anumit punct de la doctrina ei apostolica este dureroasa din punct de vedere intelectual si spiritual, dar o simpla privire în paginile Noului Testament ne arata ca multe biserici au alunecat si au avut nevoie de o corectie apostolica. Se poate chiar afirma ca multe din epistolele Noului Testament au fost scrise precis pentru a corecta astfel de erori - în ciuda faptului ca Pavel numeste Biserica "stâlpul si temelia adevarului". Chiar si Domnul nostru Inviat, Iisus Hristos, corecteaza biserica dupa biserica în primele capitole ale Apocalipsei Sfântului Ioan.

Cu dragoste în Hristos,

Cliff Bedell

 

Draga domnule Bedell,

As dori sa-ti multumesc pentru problemele pe care mi le-ati pus cu atâta sinceritate. Prea adesea se întâmpla ca cei care aud de cautarile noastre în Ortodoxie trateaza subiectul cu o atitudine relativista. Schimbarea sistemului nostru de gândire este adesea acceptat fara o judecata profunda si se datoreaza doar fricii de a nu ne ofensa. Pe de alta parte, dumneata sti ce crezi si de ce crezi, si ai ales sa-ti aperi principiile. Scrisoarea ta este ca un aer proaspat.

Ai scris ca ai probleme de o natura radicala privitoare la epistemologia Ortodoxa. Trebuie sa marturisesc ca dupa parerea mea epistemologia bisericilor protestante este slaba, fapt care se face evident în multe feluri. Voi examina argumentele tale punct cu punct, sperând ca prin aceasta sa-mi legitimez pozitia, si prin aceasta sistemul teologic ortodox. Efortul meu va cere ceva spatiu, dat fiind ca scrisoarea pe care mi-ai trimis-o este plina de materiale demne de o dezbatere.

Chiar de la început as dori sa atrag atentia asupra unei afirmatii din scrisoarea ta. Ai afirmat ca daca Sfânta Traditie formeaza ochelarii prin care experimentam si interpretam Sfânta Scriptura, atunci batalia este deja pierduta - deoarece ochelarii Traditiei distorsioneaza imaginea clara a Scripturii. Te rog sa ma asculti înainte sa hotarasti ca acesta este intr-adevar cazul meu. Personal, nu am "dat cu banul" ca sa hotarasc daca voi urma Traditia sau Scriptura, si m-ar întrista sa crezi ca am "pierdut batalia", când de fapt am luptat mult si din greu în cautarea Adevarului. Cred ca acest Adevar a câstigat si si se manifesta în Biserica Ortodoxa. Crestinii trebuie sa-L urmeze pe Hristos, care este Calea, ADEVARUL si Viata.

Critica pe care ai formulat-o la adresa Bisericii Ortodoxe este legata de metoda epistemologica aleasa de reformatorii protestanti - Sola Scriptura, sau Numai Scriptura. Deoarece acest sistem este baza tuturor denominatiilor protestante, cred ca este corect sa-i examinam functionarea chiar în vietile reformatorilor.

Martin Luther, pe care îl citezi cu respect în scrisoarea ta, si-a format sistemul lui teologic bazat pe acele pagini ale Scripturii pe care el le considera ca fiind "cele mai inspirate". Sistemul sau este rationalist, stiintific si umanist, dar functionaza doar atunci când îti pui ochelari de cai. Daca imi amintesc bine, lui Luther nu-i placeau cartile 1 Ioan, 2 Ioan, Apocalipsa si Iacov (pe care o considera o carte de paie si pamânt), tocmai pentru ca îi creau probleme în sistemul lui teologic. "Onestitatea radicala", pe care tu ai detectat-o în interactiunea dintre reformatori si Scriptura, nu se gaseste la Luther, tatal tuturo reformatorilor. Pe de alta parte, daca onestitatea în abordarea Scripturii înseamna sa porti ochelarii de cal a lui Luther (care te împiedica sa cercetezi cartile numite mai în sus), atunci trebuie sa-ti dau dreptate. Dar orice încercare de a elimina din Scriptura unele carti canonice înseamna o ofensa la adresa Cuvântului lui Dumnezeu.

Pacea si dragostea lui Hristos sa te însoteasca întotdeauna,

Bernie Robichau