Ramura uscată

 

          În Biserica Ortodoxă contemporană o problemă mult mai gravă decât certurile pentru statul juridic sau limba folosită, este aceea că Biserica pare să contină multi mireni si chiar câtiva preoti care sunt departe de a fi entuziasti. Îmi pare că Biserica Ortodoxă Apuseană este mai degrabă plină de uscături de ultimă spetă. Cu toate acestea, în mijlocul acestor uscături (cunoscute de altfel sub numele de 'crestini nominali') există si muguri care îl urmează si îl imită pe Hristos. Vestea cea bună este că, trăind cu credintă o viată sacramentală, multi Ortodocsi de diferite etnii sunt cu adevărat entuziasti.  Cu toate acestea, pentru noii sau potentialii convertiti obisnuiti cu felul de a fi entuziast (oricât de fals sau de gresit directionat) din unele secte Protestante, unele comunităti Ortodoxe pot apărea niste locuri unde greci, ucrainieni, palestinieni, rusi sau altii, se adună ca să savureze mâncarea lor traditională, să-si vorbească limba, să-si încurajeze copiii să se socializeze (si să se căsătorească cu cineva din interiorul clanului etnic) si unde entuziasmul vietii sacramentale crestine a fost cu totul uitat, sau, altfel spus, naivul proaspăt convertit, în căutare de Muntele Athos, va găsi că Biserica Ortodoxă nu e altceva decât o variantă etnică a unui club local.

          Ca mărturie a acestei tragedii spirituale stă numărul extrem de redus de credinciosi Ortodocsi americani care se nevoiesc printr-o viată sacramentală în Biserică. Multi 'Ortodocsi' nu se spovedesc cu regularitate preotului lor sau unui alt părinte duhovnicesc si astfel se constată un progres duhovnicesc redus si o viată netrăită sacramental în Biserică. Ruptura aceasta dramatică de Sfânta Traditie este întristătoare si nechibzuită. În cultura noastră laică se cheltuiesc milioane de dolari numai pentru tratament psihiatric sau psihologic. Si totusi, noi cei care avem acces la o spovedanie autentică ce duce spre mântuire adesea nu ne folosim de acest dar dumnezeiesc! 

          În unele Biserici Ortodoxe la sacramentul Împărtăsaniei rareori participă majoritatea enoriasilor. Unii 'Ortodocsi' sunt atât de nominali încât s-au obisnuit să se împărtăsească doar o dată sau de două ori pe an. Pe lângă aceasta unii preoti par să fi acceptat statutul unei 'Biserici Ortodoxe' nominale, americanizate si protestanteizate. Datorită acestui lucru nu izbutesc să propovăduiască Spovedania, moralitatea crestină si viata ascetică sacramentală ca să nu-si ofenseze cumva enoriasii secularizati.

          Atâta vreme cât unele consilii parohiale locale au puterea să-i tină legati la mâini pe preoti - să înceteze orice plată si să-i intimideze - este de înteles că multor preoti le lipseste curajul moral si ajung să prezideze deasupra cluburilor sociale grecesti, rusesti sau arabe în care 'preotia' lor a degenerat într-un fel de 'ethnomonarhie'. Se pare că si unii episcopi au fost redusi într-un mod asemănător la statutul de birocrati, gata să facă orice pentru a fi primiti în 'respectabila' societate americană secularizată în loc de a fi părinti duhovnicesti…Aceasta este o pierdere dureroasă pentru Biserică. 

Continuare
Cuprins