Chestiunea fundamentala

 

          Cu atât mai putin s-au ocupat conservatorii, - inovatori sau nu – de critica secularismului pluralist de la baza experimentului Protestant iluminist din America.[1] Cu toate meritele lor dovedite în timpul războiului cultural, îmi pare că atât neoconservatorii, cât si mai multi dintre conservatori au pierdut din vedere însăsi chestiunea fundamentală ce se ascunde în spatele decăderii sociale din ziua de azi. Această chestiune nu e de ordin economic, nu tine nici de domeniul raporturilor inter-rasiale si  nici de inflatia ajutorului social. Haosul pe care îl trăim este mai degrabă urmarea abandonării traditiei comunitare a crestinismului istoric în favoarea individualismului Protestanto-iluminist si a secularizării.

          Conservatorii au încercat să apere atât cât a mai rămas din civilizatia occidentală dar s-au dovedit neputinciosi (sau dezinteresati) când ar fi trebuit să critice principiile fondatoare ale istoriei religioase americane care avea să ducă la haosul de drepturi care de care mai egoiste pe care îl deplâng acum.

          Conservatorii contestă concluziile seculariste, dar adesea par să îi împărtăsească secularismul. Chiar si conservatorii au început să discrediteze ideile religioase în favoarea unor modele economice si sociale materialiste. La fel ca alti americani, si conservatorii judecă la fel lucrurile: nu în termeni religiosi, ci tehnici, juridici, economici sau conjunctural politici. Se simt mult mai bine discutând despre diferite orientări economice decât despre Sfânta Traditie, chestiuni de ordin pragmatic în loc de cele privitoare la Sfintele Taine.

          Multi conservatori au început încă de mult să se închine în fata altarului democratiei americane pe care par s-o idolatrizeze, în loc să-L cinstească pe Dumnezeului lui Avraam, pentru a nu mai aminti de Sfânta Traditie iudeo-crestină.

          Si izbutesc aceasta într-un asa fel încât par a spune că democratia americană este o idee magică sau chiar ‘spirituală’, că poate exista independent de convingerea moral-religioasă.

          E ca si cum democratia ar fi un fenomen natural fără nici o legătură cu principiile religioase fundamentale. Conservatorii îsi imaginează că democratia va functiona pentru oricine, indiferent de ideile sale filosofice sau religioase, că va continua să functioneze în America oricât de depravati ar ajunge americanii.[2]


Continuare
Cuprins

[1] Majoritatea conservatorilor se disting prin felul neghiob în care adulează experimentul american. Este de ajuns să fii cât de cât familiar cu pagina editorială din Wall Street Journal pentru a descoperi cum conservatorismul îsi află refugiul în statistici referitoare la productivitate, de parcă între 'succesul' american si divort, avort, copiii abandonati  sau analfabetismul spiritual tot mai răspândit în societatea americană tribalizată si barbară, nu ar fi nici o legătură.

[2] Un exemplu tipic de 'conservatorism' ce refuză să abordeze chestiunile reale ale societătii americane a fost afirmatia lui George Bush din analiza  sa din 1992 cu privire la starea natiunii, în care se spune că 'americanii sunt o natiune bună'. Această caracterizare însă pare să ignore un context mai larg al realitătii, unde se poate vedea cum o treime din sarcini sfârsesc în avorturi, cum 50% din căsnicii sfârsesc în divort, iar o întreagă generatie de americani adulti nu se sinchiseste să le formeze copiilor bazele unui bun caracter.

 Multi conservatori, la fel ca multi liberali au uitat că la 'adevărata părere bună despre sine se ajunge prin studiu si prin realizări. Avem o bună părere despre sine pentru că am făcut ceva bun sau vrednic de laudă.'  Kilpatrick, De ce Johnny nu stie să deosebească binele de rău, p. 41.